Column: Betaalbare bunkers

– Frank Pont

In het verleden heb ik een aantal keren geschreven over het feit dat bunkers op de meeste banen in Nederland spel technisch en vanuit een ontwerp oogpunt te netjes en te gemanicuurd zijn geworden. Daardoor ogen ze minder natuurlijk en zijn ze bovendien voor de betere spelers te gemakkelijk geworden. De beroemde golf architect Tom Simpson schreef in het begin van de vorige eeuw daarover al: “I am strongly opposed to the frequent raking of bunkers”. Niet voor niets zie je dan ook een trend onder de top golf architecten in de wereld om ruigere bunkers te ontwerpen die niet al te netjes onderhouden worden. Banen zoals Barnbougle Dunes in Australia en Sand Hills in Amerika zijn daar goede voorbeelden van.

Gek genoeg krijgt deze ontwerptrend nu ondersteuning vanuit een onverwachte hoek, namelijk de commerciële golfbaan exploitanten. In de VS besteedt men meer dan 50% van de greenkeepers-tijd aan het bijhouden van de bunkers willen veel ban. Reden hiervoor is dat veel banen in de VS veel bunkers hebben, dat de bunkers over het algemeen erg groot zijn en dat er belachelijk hoge eisen gesteld worden aan de constantheid van de bunkers.

Er zijn een aantal manieren om hoge bunker kosten te vermijden:

De eerste is simpel, limiteer het aantal bunkers op de baan. Veel banen hebben onnodig veel bunkers; vaak zijn twee strategisch geplaatste bunkers effectiever en mooier dan een batterij gedachteloos over de hole gestrooide bunkers.

Ten tweede is het belangrijk dat de bunkers niet onnodig groot zijn. Een kleine bunker met een groot grasoppervlak eromheen dat ballen naar de bunker voedt is beter dan een super grote bunker. Helaas zijn grote bunkers een trend die de afgelopen jaren in de ontwerpen van veel nieuwe Nederlandse banen is geslopen, iets wat deze clubs nog veel geld zal gaan kosten in onderhoud.

Als laatste kunnen de kosten aanzienlijk worden verlaagd door de bunkers gewoon minder vaak te harken en minder uitgebreid te onderhouden. Dit zal wel duidelijk naar de spelers moeten worden gecommuniceerd, maar als deze de achtergrond en vooral de kostenbesparingen begrijpen zal dat net als in de VS geaccepteerd worden.

IVGH is actief in het renoveren en verbeteren van golfbanen in Europa. Met 7 banen in de Nederlandse top-20, 6 banen in de top-50 in continentaal Europa en 2 banen in de Wereld Top-100 is IVGH marktleider in Europa op het gebied van kwaliteit.