De loop van de baan


Een van de snelste manieren voor een golfarchitect om ontslagen te worden, is door enthousiast een cursusomleiding voor te stellen aan een nieuwe klant. Mensen zijn erg gewend aan de manier waarop ze jarenlang hun cursussen hebben gevolgd. Soms is het helaas nodig of nuttig om de richting van de speelgang aan te passen, zeker als een routewijziging ontstaat als gevolg van een club die aangrenzend land aankoopt.

Bij IVGD kijken we altijd of er manieren zijn om de routing van een bestaande golfbaan te verbeteren. Tegelijkertijd zijn we erg terughoudend in het promoten van routewijzigingen, zeker totdat we het vertrouwen van onze klanten echt hebben verdiend.

Een goede routing heeft een mooie flow tussen de individuele holes met een boel variatie in lengte en richting. Dit zorgt  voor een mooie wandeling langs de mooiste gebieden van het landschap, terwijl een slechte routing een baan saai, simpel en oninteressant maakt.

 

Ontwerpen

Er komt veel kijk voordat een uiteindelijke routing is gekozen, vaak hebben we wel 15 versies bedacht. De grootte en vorm van het perceel, het opkomen van de zon, de dominante windrichting, de heuvels in het terrein, de locatie van het clubhuis; alles telt mee in het bepalen van de ideale route door het landschap.

Een goede routing zorgt voor de kortst mogelijke routes van green naar tee, en waar een langere wandeling vereist is zal deze door een mooie gebied lopen. Wanneer een baan meer dan 1000 meter wandelen heeft tussen de holes in, dan is het verstandig goed te kijken of de holes niet beter gepositioneerd kunnen worden.

Doordat er op veel banen een groot aantal holes op een kleine oppervlakte zijn gebouwd onderstaan er vaak bottle-necks, onveilige situaties en verwarrende routes. Vaak zijn deze problemen op te lossen door holes in te korten, tees te verplaatsen of een green anders te oriënteren.