“The detailing of greens and bunkers is the cornerstone of the golf architects art, and  their appearance on plans is unimportant compared to their appearance in three dimensions on the ground”- Tom Doak

– Frank Pont

Regelmatig krijg ik de vraag of wij onze ontwerpen wel gedetailleerd genoeg kunnen tekenen, omdat wij er om bekend staan dat we veel aanpassingen “in het veld” doen tijdens de bouw. Op zo’n moment vertel ik altijd trots dat dat de werkwijze is van echte golfbaanarchitecten. Het ironische is natuurlijk dat wij bij IVGH als een van de weinigen state-of-the-art 3D software gebruik om golfbanen te ontwerpen, terwijl anderen nog niet voorbij het potlood zijn gekomen. Maar daar draait het natuurlijk helemaal niet om.

Tekeningen zijn niet meer dan een eerste aanzet, een manier om het ontwerp structuur te geven, te bepalen waar de holes gaan lopen, of er een par 3 of par 5 komt liggen, en waar de waterpartijen komen. Ze zijn nodig om vergunningen te krijgen, om aannemers in staat te stellen om een relevante offerte te kunnen uitbrengen en wellicht nog het meest om de klant het idee te geven dat er echt een golfbaan gaat komen. Maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Voor de echte toparchitecten zoals Tom Doak en mijn voormalige mentor David Kidd zijn tekeningen niet meer dan een beginpunt. Wat voor hen veel belangrijker is, is dat ze dag in dag uit on-site met de kranen en bulldozers aan de slag zijn, en zo de baan green voor green, bunker voor bunker en heuveltje voor heuveltje in het veld maken. Pete Dye, onsterfelijk geworden door zijn veel gekopieerde eilandgreen van TPC Sawgrass, had zelfs als motto: “I don’t do drawings, I move dirt”. Alle drie zijn echte ambachtslieden, en je zou er zo een prachtige ouderwetse Grolsch reclame van kunnen maken, vakmanschap is meesterschap!

Ik heb als golf architect bewust voor dezelfde ambachtelijke aanpak gekozen. Zo ben ik momenteel een nieuwe 18 holes baan de Turfvaert bij Breda aan het bouwen, en spendeer ik dus vrijwel elke dag op de site om samen met de machinisten te proberen de baan bijna met de hand uit de grond te sculpturen. Doel is perfecte detaillering en oneindige variatie te bereiken, zowel op grote- als op kleine schaal, waarbij het eindresultaat vaak aanzienlijk afwijkt van de oorspronkelijke tekening.

Zie een golf architect als een kunstschilder zonder handen, die aan zeer getalenteerde ambachtslieden in het atelier aangeeft hoe hij precies zijn meesterwerk op het doek geschilderd wil hebben. Helaas krijg je geen meesterwerken als de schilder slechts eens per twee weken komt opdagen, en de ambachtslieden alleen ontwerp schetsen hebben om hun schilderwerk op te baseren. Je hebt hem continue in persoon achter het doek in het atelier nodig om echt iets speciaals te creëren.

Waarom werken dan zo weinig architecten op deze ambachtelijke manier? De reden is heel simpel; tenzij je zoals een Doak of Kidd hoge fees per project kan vragen, moet je door zo’n focus op één specifiek project met minder omzet genoegen neemt. En die gewetenskeuze wordt door slechts door enkele ambachtelijke die-hards gemaakt.

IVGH is actief in het renoveren en verbeteren van golfbanen in Europa. Met 7 banen in de Nederlandse top-20, 6 banen in de top-50 in continentaal Europa en 2 banen in de Wereld Top-100 is IVGH marktleider in Europa op het gebied van kwaliteit.